luni, 9 februarie 2015

Bijuteriile intre autentic si fals



Bijuteriile au fascinat intotdeauna oamenii, femei si barbati laolata. Realizate din metale rare, pretioase ele au facut, si inca mai fac, distinctia intre clasele sociale, nobile sau bogate si cele mai sarace. Nu oricine isi permitea bijuterii din aur batute cu pietre pretioase. Aceste obiecte venerate in toate tarile lumii si in toate felurile au cunoscut povesti din cele mai extraordinare. 

Coroana sau tiara, inelul sau bratara, cerceii sau colierul, aurul si pietrele pretioase au stralucit in tot felul de forme si dimensiuni. Au ridicat imperii, au prabusit regate. Au fost martore la povesti incredibile, drame si tragedii pe toate continentele. Bijuteriile au fost marfa de schimb, cadouri de familie, au strabatut generatii intregi din mana in mana, au determinat evenimente si au construit relatii. 

Dar grandoarea lor si-a pierdut astazi din importanta. Doar o elita isi mai etaleaza bijuteriile scumpe ca semn al rangului ei. Astazi, chiar si cuvantul bijuterie a intrat in derizoriu. Si asta datorita imitatiilor de tot felul. 



Acum, o bijuterie inseamna, de exemplu, si o brosa din metal cu pietre false stralucitoare incrustate in el. Au primit totusi o denumire care sa le separe de cele adevarate: gablonzuri. Iar tocmai dezvoltarea acestei industrii de gablonzuri a dus la instalarea unei alte epoci a bijuteriilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu