vineri, 26 iunie 2015

Scurta istorie a protectiei muncii

Acum ceva timp in urma, mai precis acum doua secole, revolutia industriala era in plina evolutie. Acest lucru cu toate ca a insemnat avansul nostru tehnologic mai rapid, un trai mai bun pentru toti, a adus si un pericol mai ridicat asupra sanatatii angajatilor, uneori cauzand rani grave, leziuni si chiar moartea. In acea perioada de inceput, pentru cei care stapaneau fabricile, adica patronii si angajatorii, doar un singur factor conta pentru ei, si anume ce profit scot de pe urma angajatilor, adica implicit productivitatea acestora, insa nu ii interesa si de siguranta si sanatatea acestora, lucru care s-a vazut in numarul imens de accidente si de morti aparute in timpul revolutiei industriale.

Prin urmare, in acele medii cu un risc inalt de mortalitate nu exista niciun fel de reglementare care sa asigure un nivel minim de protectie angajatilor, iar pe langa acest lucru, ca si cum nu era oricum destul, daca angajatul nu isi indeplinea norma individuala ar fi pierdut locul de munca si implicit ar fi murit de foame.

In prezent, gandirea celor care se afla la carma s-a schimbat in bine, fie datorita presiunilor organizatiilor non-guvernamentale, fie datorita faptului ca oamenii nu mai sunt atat de dispusi sa isi riste viata pentru un salar de baza, ori datorita faptului ca au intrat in vigoare legi care stipuleaza anumite conditii necesare si de baza care sa asigure un nivel minim de siguranta si sanatate angajatului. In ajutorul angajatorilor, dar si a angajatilor, vin firmele specializate pe sectorul de securitate si sanatate in munca, adica ssm abreviat, ceea ce reduce la un nivel general riscul ridicat de accidentare si previne frecventa acestora.

O firma de protectie a muncii, ofera mai multe tipuri de servicii dar care poti fi impartite in general in doua mari categorii. Pe de o parte sunt acele servicii care au ca scop direct de a reduce sau elimina complet pericolul dintr-o firma sau intreprindere, si acele tipuri de servicii care vizeaza indirect scopul descris mai sus, si in mod direct chestiuni ce tin de organizare si clarificare. Din categoria serviciilor care vizeaza direct reducerea accidentelor de munca sunt acele servicii care tin de identificarea echipamentelor de protectie necesare pentru anumite posturi de munca, si de efectuare a unui necesar de dotare a angajatilor cu acele echipamente de protectie.

In cazul in care sunt identificate anumite deficiente in timp ce este inspectat locul de munca, o firma de protectie a muncii va informa patronul despre existenta acestora si va propune si anumite masuri de prevenire a accidentelor si de crestere a protectiei angajatilor. Anumite servicii sunt impuse si de lege, cum ar fi cele de elaborare a deciziilor de organizare a acelor activitati de securitate si sanatate in munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu